Psychiatrie is iets wat je vaak in thriller of drama film voorbij ziet komen. Maar ook in de echte wereld hebben veel mensen er mee te maken. Vaak wordt psychiatrie in een bepaald hokje gezet en dan heeft iedereen er een beeld bij. Maar is dit eigenlijk wel echt zo? Hoe worden diagnoses gesteld? En hoe gaan de daadwerkelijke behandelingen in zijn werk? Bijna de helft (43.5%) van alle mensen in Nederland krijgt ooit in zijn leven te maken met een psychische aandoening. Op jaarbasis heeft bijna een vijfde van de volwassenen (ongeveer 1.896.700 personen) een psychische stoornis. Dit aantal is natuurlijk enorm en daarom is het van belang dat er genoeg informatie over te vinden is en dat er ook genoeg mensen in deze sector willen werken. Want net zoals in de zorg kent psychiatrie ook een personeelstekort. Als je dus nog opzoek bent naar zingeving en werk, denk dan eens na over alcoholverslaving hulp verlenen als baan.

Opnames

In de meeste gevallen is er in een inrichting geen sprake van gedwongen opnames en gaan mensen meestal uit eigen initiatief naar een inrichting. Maar soms komt het ook wel eens voor dat mensen een gevaar voor zichzelf (of anderen) vormen en dan zal er wel een gedwongen opname plaats vinden. Tot op de dag van vandaag is een gedwongen opname een groot probleem. De persoon in kwestie verzet zich meestal zo erg dat het bijna onmogelijk wordt om hem of haar in de inrichting te krijgen. Dit is erg pijnlijk om te zien voor familie en vrienden maar ook zeker voor de psychiatrische hulpverleners. Dat maakt het werk in deze sector soms ook zo zwaar. Of de behandelingen daadwerkelijk ook echt zullen helpen is altijd maar afwachten. Dit heeft vooral ook te maken met de persoon zelf. Wil hij of zij zelf ook genezen of geloven ze er niet meer in? Ook met de medicijnen is het altijd maar afwachten of het aanslaat of niet.

Soorten aandoeningen

We kennen waarschijnlijk allemaal wel een psychiatrische aandoening te noemen. Maar wat zijn de meest voorkomende? Wat de laatste jaren ook is opgevallen is dat psychische aandoeningen in verbinding staan met alcoholmisbruik en binge drinken. Als gevolg van depressies grijpen mensen vaak naar de fles. Stipt op nummer 1 staat dan ook een depressie. Dit is een langdurige periode van somberheid wat soms zelfs chronisch kan worden als er niet op tijd gehandeld wordt. Op nummer 2 staat een fobie. Bijvoorbeeld voor spinnen, reizen met een vliegtuig of drinken uit een stenen mok. Maar ook zijn er veel mensen die te maken hebben met een sociale fobie. Dit is een fobie waarbij ze constant bang zijn om te falen of zich belachelijk te maken. En die angst maakt de kans daarop alleen maar groter.