Ik vond het nooit leuk om te bellen met mijn moeder. Dat klinkt misschien heel hard, maar laat me het uitleggen. Ik bel wekelijks met mijn moeder. We praatten over koetjes en kalfjes en hoe het met elkaar ging, prima dus. Ik vond het alleen lastig om het gesprek goed te interpreteren en het te volgen als ik haar niet kan zien. Dat is denk ik de reden dat ik het nooit leuk vond om met haar te bellen. Het lag niet aan onze gespreksonderwerpen, ik hoor natuurlijk graag hoe het met haar gaat en ik houd van mijn moeder. Ik vond het gewoon vervelend dat ik haar gezichtsuitdrukkingen niet kon zien. Sinds kort doen we eigenlijk alleen nog maar videobellen, en dat is zo veel beter!

Bellen

Ik heb altijd als ik aan het bellen ben zonder video dat ik precies tegelijk met de ander begin te praten. Dit komt door vertraging op de lijn en omdat je elkaars gezicht dus niet kunt lezen. Dit soort kleine miscommunicaties vind ik zo onprettig, dat ik dus liever niet bel. En ik ben zeker niet de enige, velen delen dit sentiment. Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die alleen maar appen en niet bellen. Maar dat kun je je moeder niet aandoen, die wil gewoon graag je stem horen.

Face to face

Als je elkaar face to face kunt zien, is je communicatie veel beter. Je kunt zien hoe iemand lacht om je grapje, wanneer ze aan het nadenken zijn over een vraag die je gesteld hebt, of andere uitdrukkingen. Het maakt de hele interactie soepeler. Daarnaast heb je meer het gevoel dat je de persoon echt gezien hebt, want je ziet ze op video. Ook zie je de omgeving van de persoon met wie je aan het videobellen bent, waardoor je de context veel beter begrijpt. Al deze redenen maken videobellen zo fijn. Ik heb echt het gevoel dat ik mijn lieve moeder gesproken en gezien heb, en ben weer up-to-date met haar week. En zij vindt het ook veel fijner.

Goed kunnen videobellen

Voor het goed kunnen videobellen heb je natuurlijk wel een goede telefoon nodig. Mijn telefoon is al ietwat verouderd, dus ik ben aan het kijken naar een nieuwe. Eerst ging ik mijn mobiel abonnement vergelijken op het internet. Nu ben ik aan het kijken naar welk toestel ik precies wil. Het is in ieder geval belangrijk dat ik goed kan videobellen met mijn moeder. Want bellen met mijn mama is nu leuk. De rest is me om het even.