Hoezo een hobby?

Net als veel mensen verlang ik vaak naar een beetje echte vrije tijd. Helaas is het gras inderdaad groener aan de overkant. Als ik dan eindelijk een dag of meerdere dagen geen verplichtingen heb, besef ik mij dat het toch behoorlijk lastig is om die tijd op te vullen. Het kan misschien oubollig klinken om een hobby te gaan zoeken. Je denkt al gauw aan postzegel verzamelen of breien. Maar een hobby hoeft niet alleen maar zinloos tijds verdrijf te zijn. Het kan uitgroeien tot een passie, iets wat je echt enthusiast maakt. Misschien is het iets wat je als kind al leuk vond. Het kan lastig zijn om de juiste hobby te vinden, maar het is de zoektocht waard.

Hoe vind jij een hobby?

Een goede hobby is iets waarbij de interesse er meteen is. Ga eens na wat je op verschillende leeftijden zoal deed. Een lokale voetbalclub, bestuurbaar vliegtuigje of een recente versie van die videogame die je vroeger speelde. Wanneer is de laatste keer dat je een boek hebt gelezen? Als er niet direct iets bij je opkomt, geen zorgen. Je kunt altijd bij verschillende winkels naar binnen lopen en op die manier inspiratie op doen. Misschien spreekt een bepaald boek over koken, of een muziekinstrument je heel erg aan. Wie weet is kunst toch wél helemaal jouw ding. Neem bijvoorbeeld een masterclass ballroom dansen, koop een whiteboard of schrijf je in voor een cursus houtbewerking. Heel vaak weten we nog niet wat we leuk vinden tot we het proberen. Let op in het dagelijks leven waar je enthusiast van wordt. Ga dan bij jezelf na waarom je dat wordt, en probeer een link te vinden naar een activiteit.

Is progressie jouw drijfveer?

Voor sommige mensen is het genoeg om zich te vermaken in hun vrije tijd. Andere mensen willen graag toch het idee hebben productief te zijn. Dan kan een hobby een middel zijn om iets te bereiken. Als je bijvoorbeeld iemand wil verrassen met een muziek optreden, of een marathon wilt rennen. Relevante hobbies zouden dan pianospelen of hardlopen zijn. Aangezien het wel om een hobby gaat is het belangrijk om je af te vragen of je het wel echt voor jezelf doet. Als de progressie tegen valt kan die hobby stress veroorzaken. Iets wat eerst een leuke activiteit was kan dan snel verpest worden door de geassocieerde stress. Het belangrijkste: kijk altijd verder als je iets toch niet zo leuk vond als je dacht.