Wat is het?

Minimalisme is hot. Je ziet er overal artikelen over, filmpjes staan op Netflix en e-books waarin je bij de hand wordt genomen tijdens jouw reis naar het minimalisme lopen de spuigaten uit. Maar wat houdt minimalisme eigenlijk precies in? Vroeger zeiden ouders vaak dat je niet goed aan je huiswerk kon als je kamer nog niet opgeruimd was. Chaos in je kamer is chaos in je hoofd. Dit is in feite net zo iets. Minimalisme richt zich echter niet op het massaal weggooien van al je spullen en een toekomstig leven uit een rugzak, zoals vaak gedacht wordt.  Minimalisme probeert je te helpen  met besluiten welke materialen voor jouw leven nou echt belangrijk zijn, en welke niet. En als ze het niet zijn, hier afscheid van te nemen. Het neemt immers alleen maar ruimte in, zowel spatiëel als in jouw hoofd. Door duidelijk op orde te hebben waar je waarde aan hecht (en waar aan niet) creëer je rust.

Waarom?

Maar waarom zou jij dit gaan doen? Dat kan meerdere redenen hebben. Sommige mensen gaan inderdaad voor de rust in hun hoofd. Anderen zijn overtuigd dat de huidige maatschappij verwend is en niet meer begrijpt hoe je kan leven zonder. Het kan een uitdaging zijn voor jezelf om te kijken of jij weer terug kan naar het basale level van vrijwel niets nodig hebben om gelukkig te zijn. Daarnaast kan het een methode zijn om jezelf te leren omgaan met het kiezen van prioriteiten. Wat is er voor jou echt belangrijk, en wat eigenlijk niet? Uiteindelijk kan het ook gaan om een bewustwording van je huidige koopgedrag. Het gaat tegenwoordig zo automatisch: met een simpele klik op je smartphone wordt je bestelling thuisbezorgd. Daar word je gelukkig van, waardoor het kopen van nieuwe dingen zelfs dwangmatig kan worden: je wordt er immers blij van, en kan zo makkelijk verslaafd raken.  Welke reden jij ook hebt, of het nou één van de bovenstaande is of een reden die ik nog niet heb genoemd: minimalisme is het proberen waard.

Neem je tijd

Zorg wel dat je van te voren goed voorbereid bent, en neem de tijd om rustig door je spullen heen te gaan. Je gaat veel tegenkomen waar je even stil bij wil staan, omdat er bijvoorbeeld herinneringen aan hangen. Neem hier echt de tijd voor, het is niet erg als het proces iets langer duurt. En zorg ervoor dat niet alles rechtstreeks in de prullenbak verdwijnt: veel spulletjes kan het goede doel nog veel mee. Zo help je niet alleen jezelf, maar ook een ander. Succes!