We zijn met zijn allen heel hard bezig om de wereld een beetje beter te maken en dat doet mij erg goed. Deze week stond er bijvoorbeeld in de lokale krant dat we sinds vorig jaar een half billioen (!) minder dieren hebben gegeten. Dat houdt in dat er veel mensen zijn gaan minderen met het eten van vlees. Dat vind ik een belangrijke nuance; je hoeft namelijk niet meteen te stoppen met vlees eten of een vegetariër worden, je kunt ook simpelweg gewoon ietsje minder vlees eten. Doe een dag in de week eens alleen groentes, of vervang vlees eens met een vegetarische optie. Ook hartstikke lekker! Maar we zijn niet alleen beter bezig met het eten van vlees, we zijn ook beter bezig met recyclen. Ik denk dat een van de redenen dat we hier beter in zijn geworden, is dat het ons makkelijker wordt gemaakt. Zo kun je nu afvalcontainers huren in verschillende soorten en maten, die geleegd worden wanneer jij dat wil. Zo kun je dus in plaats van een grote afvalbak, er een paar huren. Eentje voor plastic, eentje voor restafval en andere bederfelijke goederen, en eentje voor papier en karton. Je kunt eigenlijk van alles scheiden; je kunt natuurlijk er ook nog een voor glas huren. Dit kan super snel online en is speciaal zo makkelijk gemaakt zodat bedrijven en particulieren niet te veel moeite hoeven te doen om wat milieubewuster te leven.

Afvalcontainer.

Vroeger toen ik nog in de catering werkte, hadden we in de keuken een enorme afvalbak, die als hij vol zat gewoon werd geleegd in de rolcontainer achter. Dit was een enorm gevaarte en zat vol met glas van gebroken glazen uit de kantine, eten dat werd weggegooid waaronder brood, maar ook sap en zuur, wat natuurlijk snel gaat gisten. Ook zaten er heel erg veel plastic verpakkingen in van de honderden producten die we in het begin van de week binnen kregen. Zo is elke groente individueel verpakt, en omdat wij bijvoorbeeld vrij veel losse producten in een keer nodig hadden, kregen we honderd individueel verpakte paprika's in een pallet, ook weer in een enorm plastic gevaarte. Je moet natuurlijk de producten wel snel en schoon kunnen vervoeren. De afvalcontainer die wij toentertijd hadden was meestal binnen twee dagen gevuld, maar werd dan nog niet geleegd. Daardoor gingen we proppen, en dat was altijd zo vies!

En nu…

Nu hebben we meerdere afvalcontainers waarin we plastic, glas, en eten scheiden. Deze worden om de drie dagen geleegd, dus geen geprop meer voor ons. Daarbij voelt het nu gewoon goed om afval weg te gooien; iets wat we voorheen gedachtenloos deden. Nu helpen we de wereld een beetje!