‘Je studententijd wordt de leukste tijd van je leven’, zo gaat het cliché. Natuurlijk horen er bij je studententijd ontzettend veel leuke dingen. Denk bijvoorbeeld aan studentenreizen en studentenverenigingen. Veel feestjes en vrijheid hoort bij het studentenleven. Maar tegelijkertijd zijn er ook nadelen aan het studentenleven. Veel studenten hebben niet zoveel geld te besteden en moeten lenen. Het is steeds normaler om met een flinke studieschuld van je studie af te komen. Toch wil je er na je na je studie ook voor zorgen dat je leven goed op de rit komt. Je wilt waarschijnlijk uiteindelijk ook een eigen gezin stichten. In dit artikel bespreken we een aantal tips om na je studie op een gezonde manier het volwassen leven te beginnen.

Solliciteer

Een van de eerste belangrijke stappen na je studie is om eindelijk echt te gaan werken en natuurlijk ook een goed salaris te verdienen. Solliciteren is dan ook een van de eerste activiteiten die je doet na een studie. Buiten alle standaard solliciteer tips is het ook gewoon een heel goed idee om vooral veel te solliciteren. Bedenk dat het niet alleen een jacht op een baan is, op een werkgever die je wil hebben. Het is net zo belangrijk dat je zelf enthousiast bent over het bedrijf waar je terecht komt. Zie een sollicitatie dan ook niet als een gesprek waar je jezelf probeert te verkopen maar als een wederzijdse kennismaking.

Leef goedkoop

Wanneer je eenmaal een fijne startersfunctie hebt met salaris dan komt er zeker meer geld binnen dan je had tijdens je studententijd. Dit betekent niet dat je meteen een stuk duurdere levensstijl moet gaan aanhouden. De eerste jaren van je carrière is een goed moment om goedkoop te blijven leven en flink te sparen. Dit geld kun je dan investeren in een eerste woning.

Studieschuld afbetalen

Zoals we aangaven zijn er meer en meer studenten die met eens studieschuld van de studie afkomen. Veel studenten denken dat ze alle tijd hebben om deze schuld terug te betalen. Er is namelijk nul procent rente op deze schuld. Maar een dergelijke studieschuld zal wel andere nadelen hebben. Zo zal de bank je minder hypotheek verstrekken wanneer je een studieschuld hebt. Het is dus voordelig om na je studie de schuld zo snel mogelijk terug te betalen.

Lease een auto

Zoals we aangaven is het verstandig om na je studie geld te besparen en op te sparen. Het is dan ook niet slim om een grote uitgave te doen aan een auto. Als je mazzel hebt krijg je een lease auto via e baan maar het is ook heel goed mogelijk om een auto leasen zelf te doen. Een financial lease kan al voor een paar honderd euro per maand.