Bijna iedereen krijgt op een bepaald moment in zijn of haar leven te maken met gehoorverlies. De een wordt met slecht gehoor geboren, de ander merkt in verloop van tijd dat hij minder goed hoort. Voor iedereen heeft gehoorverlies een impact op zijn leven, in welke vorm je het ook ervaart. Toch zijn er tegenwoordig veel manieren om je weer beter te laten horen. Het is dan ook zeker niet iets om je voor te schamen, je bent namelijk lang niet de enige die gehoorverlies ervaart. Wel is het belangrijk om voor je jezelf duidelijk te krijgen welk soort gehoorverlies je ervaart. Hier zijn namelijk vier verschillende soorten in te onderscheiden.

 

Soorten gehoorverlies

Het meest voorkomende soort gehoorverlies is perceptief gehoorverlies. Hierbij is de conditie van de trilhaarcellen achteruit gegaan of werken niet meer. Hierdoor ervaar je vermindering van het gehoor. Dit ervaar je vaak als je ouder wordt, maar ook als je bijvoorbeeld langdurig in lawaai hebt gestaan. Meestal wordt het moeilijker om achtergrondgeluiden te onderscheiden en hoge tonen te horen. Een hoortoestel helpt in dit geval vaak goed. Bij geleidingsverlies worden geluiden niet meer goed doorgegeven aan het binnenoor door bijvoorbeeld vocht of een ontsteking in het trommelvlies. Medicijnen of een operatie kunnen ervoor zorgen dat deze vorm van gehoorverlies behandeld wordt. Ervaar je zowel perceptief gehoorverlies als geleidingsverlies, dan is er sprake van gemengd gehoorverlies. Er is dan een medische behandeling en een hoortoestel nodig. Tot slot bestaat er tijdelijk gehoorverlies. Dit kan worden veroorzaakt door exposure aan lawaai, infecties, allergieën of medicatie. Dit soort gehoorverlies zou na een tijdje weer vanzelf weg moeten gaan en er is dus meestal geen behandeling nodig.

 

Dit kun je doen

Veel mensen merken pas na een lange tijd dat zij gehoorverlies hebben omdat dit vaak erg geleidelijk gaat. Ook blijven de meeste mensen er daarna nog een tijdje mee lopen voordat zij actie ondernemen. Dit is vaak zonde omdat gehoorverlies een impact heeft op iemands leven, terwijl er vaak een goede oplossing voor is. Ga dus langs bij een audicien. Een audicien beoordeelt de mate van het gehoorverlies en zorgt dat hij je de juiste behandeling kan aanbieden. Aan de hand van een hoortest en je eigen wensen kan een type hoortoestel of medicatie worden aanbevolen. De laatste en misschien wel meest belangrijke tip is je vooral niet te schamen voor gehoorverlies of het moeten dragen van een hoortoestel. Tegenwoordig zijn er veel verschillende mogelijkheden waardoor je beter hoort en je sociale leven weer een boost kan krijgen.