We kunnen ons het dagelijks leven niet meer voorstellen zonder mobiele telefoon. De telefoons stellen ons in staat continu op de hoogte te zijn van de levensgebeurtenissen van vrienden en familie en het laatste nieuws. We grijpen als eerst naar de telefoons wanneer we iets willen delen over onszelf. Maar wat we soms een beetje vergeten is dat we hierdoor de spieren en/of gewrichten in onze handen intensief gebruiken. Het is daarom belangrijk om je telefoon soms ook gewoon even weg te leggen en je handen wat rust te geven.

Overbelasting van je duimen: RSI

Steeds meer mensen hebben er last van: overbelasting van spieren en/of gewrichten waardoor deze gaan ontsteken. Bij zeer intensief gebruik van een smartphone in het algemeen kunnen spieren en gewrichten in vingers, handen en polsen overbelast raken, en soms zelfs slijtage oplopen. Zeker wanneer je naast het gebruik van je telefoon ook op je werk of op school veelvuldig aan het typen bent.

Je lichaam is gelukkig goed in staat om aan te geven wanneer je spieren of gewrichten overbelast aan het raken zijn. Wanneer je een aantal van de klachten begint te merken, is het wel zaak hier dan ook echt naar te luisteren. Doe je dit niet, dan kunnen dit soort klachten zich mogelijk verder ontwikkelen tot zogeheten RSI (repetitive strain injury).

RSI staat voor repetitive strain injury. Het komt er op neer dat herhaalde inspanningen, druk of posities op spieren en gewrichten kunnen zorgen voor overbelasting, wat een hoop vervelende klachten geeft. Mensen die veel handarbeid of kantoorwerk doen lopen meer risico om hun handen te overbelasten juist omdat zij vaak dezelfde bewegingen herhalen.

Hoe voorkom je RSI?

Als je geen enkele risico wilt lopen met dit fenomeen, moet je op een aantal punten letten. Zo kun je pijn in je polsen, handen of vingertoppen opmerken. Ook kramp en tintelingen komen voor. Sommige mensen ervaren kracht vermindering in hun duimen die uitstraalt naar de gehele hand. Als je een of meerdere van deze symptomen hebt, dan is het goed om het gebruik van je mobiele telefoon even wat te minderen.

Om de spieren en gewrichten te helpen om weer te rust te komen kun je overwegen om een duimbrace te nemen. Een duimbrace kan de uitkomst zijn wanneer je last hebt van het duimgewricht. Er zijn verschillende soorten duimbraces die kunnen helpen bij specifieke klachten. De duimbrace zorgt ervoor dat bepaalde bewegingen worden geremd, waardoor het gewricht rust krijgt en beter kan herstellen. Het biedt dus een goede ondersteuning bij het natuurlijke herstel van je duimgewricht. Er wordt veelal aangeraden om de duimbrace enkel te dragen wanneer je pijn hebt.

Tips voor ontspanning

Helemaal je telefoon niet meer gebruiken zal waarschijnlijk geen optie zijn. Toch zijn er enkele tips die je kunnen helpen om verdere klachten tegen te gaan. Wissel bijvoorbeeld regelmatig af met de vingers waarmee je typt. Maak gebruik van allebei je handen. Sommige mensen typen en navigeren bijvoorbeeld met maar ‘e’en hand op hun telefoon. Het zal even wennen zijn om anders te typen, maar zo laat je je spieren toch even anders bewegen. Tenslotte helpt het om bewust je handen te ontspannen, schud ze bijvoorbeeld even uit en masseer je spieren regelmatig voor een betere doorbloeding.