Snelgroeiende sport

Een van de snelgroeiende sporten in Nederland is klimmen. Er zijn al sinds de jaren 80 steeds meer klimhallen in het land maar het is vooral in de laatste jaren dat de populariteit echt explodeert. Het is niet alleen het touwklimmen maar vooral het boulderen dat aan populariteit wint. Het is niet voor niets dat steeds klimmen in 2022 een olympische sport wordt. Desondanks is klimmen ook een sport die gevaarlijk kan zijn. Er gebeuren nog altijd regelmatig ongelukken in klimhallen en zeker met de nieuwe populariteit kunnen onervaren klimmers voor gevaarlijke situaties zorgen. Maar klimmen is sowieso ook een blessuregevoelige sport en daarom zijn er voor onervaren klimmers belangrijke zaken die je moet weten als je blessures in de eerste maanden dat je klimt wilt voorkomen.

Stretchen

Net zoals andere sporten is stretchen ook bij klimmen belangrijk. Klimmen heeft alleen een ander soort stretches nodig. Het is bijvoorbeeld belangrijk om op de schouders te focussen aangezien die als er veel wordt geklommen naar voren gaan staan. Daarnaast is een veelvoorkomende klacht bij beginnende klimmers de zogenaamde klimvinger. De klimvinger ontstaat wanneer er een overbelasting is van de pezen, gewrichten en spieren in de vingers. Dit ontstaat vooral wanneer klimmers te hard van stapel lopen en in de eerste maanden dat ze klimmen veel te vaak gaan. Het kost namelijk tijd om sterkere vingers te ontwikkelen.

Een effectieve behandelingsmethode tegen de klimvinger is ten eerste om de frequentie waarmee geklommen wordt geleidelijk op te bouwen. Daarnaast is het tapen van de vingers ook een effectieve methode. Wanneer er klachten beginnen te ontstaan is het verstandig om tijdelijk minder of helemaal niet te klimmen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk voor klimmers om over het algemeen goed voor het lichaam te zorgen.

Gezonde voeding

Gelukkig hangt er om klimmen heen een gezond etende cultuur en veel klimmers kiezen er ook voor hun lichaam te ondersteunen met multivitaminen en glucosamine. Zorg wanneer je gaat klimmen ervoor dat je altijd rustig begint en een goede warming up doet. Bouw het langzaam op en zorg dat je niet met gradaties boven je niveau gaat klimmen. Klimmen is mogelijk niet verstandig voor mensen die vaak hun schouder uit de kom hebben want dit kan vaker gebeuren door de kracht die op de schoudergewrichten komen te staan wanneer je klimt. Persoonlijk heb ik een keer een vriend gehad die in de eerste tien minuten van de klimsessie zijn schouder uit de kom had en daardoor extreem veel pijn moest verduren. Zorg er daarom voor dat je altijd voorzichtig klimt.