Nederland is een bierland. We hebben natuurlijk een van de grootste bierbrouwers ter wereld, namelijk Heineken. Maar er zijn ook gigantisch veel fantastische kleine brouwers die bijzondere bieren produceren. Bijna elke stad in Nederland heeft wel een lokale brouwer. Denk bijvoorbeeld aan brouwerij ’t IJ in Amsterdam. In dit artikel bespreken we een lokale bierbrouwer uit Haarlem die daar een mooie brouwerij heeft. We hebben het over brouwerij Uiltje en de oprichter Robbert Uyleman. We bespreken zijn bierbrouwerij, wat voor bier hij maakt en waar toch die bijzondere naam vandaan komt.

Waarom ‘Uiltje’?

Het zit natuurlijk al een beetje in de naam Robbert Uyleman. Robbert gaf aan dat hij een naam wilde voor zijn brouwerij die representatief was voor de kleinschaligheid van zijn bedrijf. Hij is een kleine lokale brouwer die veel liefde en passie in zijn bier stopt. Uyleman zit in zijn naam en de vader van Robbert had vroeger een bar in Zandvoort die ‘het uiltje’ heette. Dit was de inspiratie voor Robbert om zij brouwerij ‘het uiltje’ te noemen. Buiten de naam hebben ze de kleine uil ook echt meegenomen in hun blik designs aangezien op elk blik een mini cartoon met een stoer uiltje te zien is. Uiltje Haarlem is dus een kleine maar ambitieuze en passievolle bierbrouwerij.

Wat voor bier maken ze?

Zoals brouwerij het Uiltje zelf aangeeft, zijn er momenteel ontzettend veel brouwerijen in Nederland die claimen dat ze de beste Nederlandse biertjes brouwen. Het fijne aan Nederlandse bierbrouwers is dat ze niet bang zijn om te experimenteren met verschillende smaken, zo ook brouwerij het Uiltje. Ze zijn niet bang om, zoals ze zelf aangeven, ‘onorthodoxe’ smaken toe te voegen aan hun bier. Denk bijvoorbeeld aan smaken zoals ananas, rozijnen, mango, walnoten en karamel. Ook is brouwerij Uiltje er trots op dat ze alleen de beste hop ter wereld gebruiken.

Bier thuisbezorgd

Het leuke aan brouwerij het Uiltje is dat ze ook bier thuisbezorgen. En aangezien ze altijd bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe bieren kun je dus ook regelmatig nieuwe bieren thuis verwachten. Denk bijvoorbeeld aan de Fresh & Fast service die ze aanbieden. Elke maand meteen nadat de blikjes gevuld zijn met bier worden ze door de bezorger opgepikt en bij je thuisbezorgd binnen een dag. Je kunt ook de sociale media accounts van Uiltje in de gaten houden waar ze hun nieuwe creaties altijd plaatsen.