Nederland is een echt fietsland. Het is dan ook een van de dingen waar ons kikkerlandje het meest om bekend staat. In Nederland hebben we zelfs meer fietsen dan mensen. Toeristen kijken dan ook hun ogen uit wanneer zij langs drukke fietsenstallingen lopen of zelfs wanneer zij gewoon door de stad lopen. Fietsers zie je hier overal. Jong, oud, in groepen, alleen, werkelijk iedereen fietst hier. Kinderen in Nederland leren al van jongs af aan fietsen. Hoe je als ouders met kinderen fietst, lees je in deze blog.

Fietszitje

Veel ouders laten hun kinderen van jongs af aan wennen om op een fiets te zitten. Het is dan ook een veelgebruikt middel om van het ene punt naar het andere te komen. Peuters vanaf ongeveer acht maanden kunnen mee op de fiets. Met een fietszitje op het stuur kun je je kind goed zien, kan hij de weg zelf ook zien en is het bovendien gezellig. Jonge kinderen vallen vaak in slaap wanneer zij op de fiets zitten. Zorg dan dat het hoofdje gesteund wordt door een kussentje. Iets grotere peuters kunnen in een stoeltje achter op de bagagedrager zitten. Het is goed om kinderen te laten wennen aan fietsen en hen niet overal met de auto naartoe te brengen. Ook wanneer je zelf niet zo’n fietser bent. Voor die ouders is er een goed alternatief op de markt gebracht: de elektrische moederfiets. Deze fiets heeft een motortje op het voorwiel waardoor je lekker licht fietst. Hier kun je een zowel een voorzitje op plaatsen als een kinderzitje op de stevige bagagedrager. Er kunnen zelfs nog fietstassen op gemonteerd worden. Ideaal toch?

Leren fietsen

De meeste kinderen willen op een gegeven moment zelf leren fietsen. De een begint er al over als hij net een jaar of drie is, terwijl andere kinderen er op hun zevende of achtste pas aan toe zijn. Zorg dat je je kind pas leert fietsen wanneer hij er echt klaar voor is. Dit is erg afhankelijk van de motivatie, de motoriek, het zelfvertrouwen, evenwichtsgevoel en het geduld van het kind. Je kunt het kind eerst laten oefenen met het sturen van een loopfiets. Door eerst te lopen leert het kind daarnaast in de goede richting te kijken. Zodra het kind klaar is om te gaan trappen, houdt hem dan eerst nog vast bij het zadel. Als het evenwicht goed is kun je het kind zelf een stukje laten fietsen. Het ene kind pakt het sneller op dat het andere kind, ga er dus geduldig mee om. Het is belangrijk naar je kind te luisteren. Gaat het vandaag niet zo goed, probeer het dan morgen gewoon nog eens. Ook hierbij geldt: oefening baart kunst!