Onervarenheid met klussen

Een van de dingen waar ik zelf mee te kampen had toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen was mijn onervarenheid als het ging om klussen. Kasten en bureaus in elkaar zetten, lampen ophangen, in muren boren en een hele reeks andere klussen waren voor mij erg ingewikkeld. Ik had dan ook erg veel hulp van mijn ouders nodig, voornamelijk mijn vader. Ik heb een fantastische vader maar hij doet dingen graag zelf. Erg behulpzaam maar daardoor was ik lange tijd niet heel erg handig met een gereedschap kist.

Uiteindelijk toen ik een eigen huis kreeg en mijn vader te oud werd om zoveel te klussen vogelde ik veel dingen zelf uit. Maar toch dacht ik dat het misschien handiger was geweest als ik op jonge leeftijd al meer kluservaring had opgedaan. Grappig genoeg had ik er namelijk altijd veel plezier in en werd het bouwen van dingen een hobby van me. Mijn eigen zoon begon al jonge leeftijd al vaak rond te hangen in mijn werkshop en wilde met allemaal gereedschap spelen. Nu is het natuurlijk geen goed idee om een klein kind met gereedschap te laten spelen. Om deze reden heb ik voor mijn zoon een speelgoed werkbank  en een houten speelgoed winkel aangeschaft. Op deze manier kan mijn kind met gereedschap spelen op een veilige manier en toch dingen leren.

Kind leren klussen

Wanneer je je kind wilt leren klussen is het toch belangrijk dat op een zekere leeftijd het kind kennis maakt met echte gereedschappen. Daarom is het een goed idee om het kind dit op een veilige manier uit te leggen. Een goede manier is om eerst alle gevaarlijke gereedschappen uit de kist te verwijderen. Daarna kun je ze mee laten helpen met het sorteren van alle gereedschappen in de gereedschapskist. Laat het kind onder jouw ogen een aantal van de meer veilige gereedschappen uitproberen. Wanneer je zelf bezig bent met een klus kun je ze kleine, gemakkelijke taken geven zoals het gebruiken van een waterpas of het indraaien van een schroef. Aangezien kinderen niet zo sterk zijn is het waarschijnlijk wel verstandig om de schroeven nog even aan te draaien.

Zoals ik al aangaf was mijn vader altijd iemand die het liefst alles zelf deed. Hij was natuurlijk een stuk sneller en effectiever zelfs al toen ik twintig was. Hij had al 30 jaar kluservaring en ik helemaal niet. Desondanks is het toch belangrijk om je kind te betrekken bij het klussen. Je zult geneigd zijn ze alleen mee te laten kijken maar dan verliezen ze snel hun interesse.