We zitten inmiddels midden in de winter. Het watersportseizoen zit er in principe op. Ik schrijf bewust in principe omdat watersporten gewoon gedaan kan blijven worden zolang er geen ijs op het water ligt. Een goed wetsuit waarmee je goed tegen de kou kan is dan wel een belangrijk onderdeel van je uitrusting. De ontwikkeling van de wetsuit is in de een stroomversnelling gegaan afgelopen jaren. Dit maakt watersporten in de winter mogelijk, maar de bewegingsvrijheid is ook aanzienlijk verbeterd in het wetsuit. De hoogste tijd om er wat meer over te vertellen, zodat je goed beslagen ten ijs komt als je een wetsuit gaat aanschaffen.

Een wetsuit voor in de winter

Het feit dat er een wetsuit voor in de winter is zegt iets over de ontwikkeling. Vroeger werd er wel in de winter gewatersport, maar werd veel sneller gekozen voor een zogenaamd droogpak. Een pak waarin je volledig droog blijft. Deze bestaan nog steeds. De bewegingsvrijheid is echter veel minder in een droogpak en daarom lenen deze zich veel minder voor actief watersporten. Denk hierbij aan het wedstrijdzeilen in een eenmansklasse zeilboot. Degene die dit doen zijn ware atleten en dit kan dan ook echt een fysieke sport genoemd worden waarin bewegingsvrijheid essentieel is. Mede daarom hebben de grote waterportmerken zoals Jobe en Magic Marine veel geïnvesteerd in ontwikkeling om in deze behoefte te voldoen en zijn is er een goed wetsuit voor in de winter. Dit zit vooral in de kwaliteit en dikte van het neopreen. Dit is het materiaal waar een wetsuit van wordt gemaakt. Het neopreen van een wetsuit zit strak om je lichaam. Als je in het water komt dan komt er een laagje water tussen je huid en het neopreen. Het neopreen zorgt ervoor dat het laagje je lichaamstemperatuur krijgt en heeft een isolerende werking. Zodoende blijf je dus lekker warm.

Een wetsuit voor wie?

Voor iedereen is er wat wils. Zo zijn er kindermaten en zijn er uitvoering voor dames en voor de heren. Het is absoluut belangrijk dat de pasvorm perfect is namelijk. Het neopreen moet goed aansluiten op de huid zodat het goed zn werk kan doen. Wordt het wat warmer dan zijn er ook speciale wetsuits beschikbaar. Met korte mouwen en pijpen. Dit wordt ook wel een shorty genoemd. Je kunt het dus zo gek niet bedenken of het is er. Geen reden meer om niet te kunnen watersporten behalve een dikke laag ijs.