Als je gaat studeren in een andere stad, moet je de afweging maken of je thuis blijft wonen of dat je uit huis gaat. Ik heb vorig jaar de stap gezet om op mezelf te gaan wonen in Rotterdam. Ik had ook thuis kunnen blijven wonen en elke dag met de trein kunnen gaan, maar dit zou mij toch wat veel tijd kosten. Na het vinden van een huis, begon het verhuizingsproces. In deze blog deel ik wat je allemaal nodig hebt als je op jezelf gaat wonen.

Meubels

Om te beginnen moet je je kamer natuurlijk vullen met meubels. Bij studentenkamers heb je nog wel eens de mogelijkheid om meubels van de vorige bewoner over te nemen. Vraag dit dus van te voren even na. Neemt de vorige bewoner alle meubels mee, of zijn de overgebleven meubels niet naar je smaak? Dan is het hoog tijd voor een tripje naar de Ikea. In veel studentensteden zullen de kamers relatief klein zijn. Zorg er dus voor dat je handige meubels kiest die niet veel plek in beslag nemen. Denk bijvoorbeeld aan een bed met lades eronder, zodat je hierin weer kleding kan opbergen en minder kastruimte nodig hebt. 

De uitzet

Hoogstwaarschijnlijk hebben jouw ouders al het een en ander voor je verzameld voor het geval dat je uit huis gaat. Zo hadden mijn ouders oude borden, oud bestek en wat pannen klaarliggen toen ik ging verhuizen. De grootte van deze uitzet zal voor iedereen verschillend zijn. Mijn oudere zus had het grootste deel al meegekregen, dus ik moest nog het een en ander verzamelen om mijn huisje compleet te maken. De beste tip die ik hiervoor kan geven is om naar de kringloopwinkel te gaan. Hier kun je bijvoorbeeld borden kopen voor minder dan een euro per stuk. Ook hebben ze hier vaak oude tosti-ijzers en broodroosters voor een prikkie. 

Een fiets

Een van de meest essentiële dingen die je toch snel zou vergeten, is het aanschaffen van een fiets. Waarschijnlijk heb je thuis al een fiets en kan je deze in principe meenemen. Je zult echter nog regelmatig in het weekend naar je ouders toe gaan. Als je dan eventjes naar de supermarkt wil of met je vrienden iets af wilt spreken, is het toch wel erg handig als je nog een fiets hebt. Je kunt dus beter deze fiets gewoon laten staan en in je nieuwe woonplaats op zoek gaan naar een nieuwe fiets. Vaak hebben ze bij lokale fietsenmakers veel goedkope fietsen en ook via Marktplaats kun je er natuurlijk eentje scoren. Zo hoef je er niet veel geld aan kwijt te zijn, maar kun je ook in je nieuwe stad lekker op de fiets springen.