Het zoeken van een nieuwe (bij)baan kan een flinke uitdaging zijn. Mijn neef is onlangs gestart met een nieuwe baan als verkeersregelaar. Hier wist ik zelf eigenlijk nog maar weinig vanaf, maar omdat mijn neef zo enthousiast was ben ik op onderzoek uit gegaan naar wat deze baan dan zo tof maakt. Ik was aangenaam verrast en bespreek daarom de meest opvallende dingen van een baan als verkeersregelaar in dit artikel!

Een baan voor iedereen

Om te starten als verkeersregelaar heb je niet perse een diploma nodig. Wel moet je minimaal 18 jaar zijn en een certificaat in bezit hebben, maar deze kun je behalen door middel van een 4-daagse opleiding die je gratis wordt aangeboden. Deze opleiding sluit je af met een theorie- en praktijkexamen. Hierna kun je direct aan de slag als parttime- of fulltime-verkeersleider. Je moet het overigens niet erg vinden om altijd te moeten werken in de buitenlucht, want er kan natuurlijk wel eens een buitje op je dak vallen.

Veelzijdig werk

Verkeersleiders zijn niet alleen nodig bij wegwerkzaamheden en bouwplaatsen, maar ook op allerlei evenementen. Dit maakt het werk super veelzijdig en flexibel, geen dag is hetzelfde. Je maakt geen dagen van 9 tot 5, maar kunt je werktijden zelf indelen afhankelijk van het evenement. Daarnaast werk je altijd samen met collega’s, omdat er door de toename van drukte in het verkeer en de groei van evenementen meer verkeersleiders op een locatie nodig zijn. Je moet daarom dus ook beschikken over een goed communicatievermogen.

Veel verantwoordelijkheid

Juist omdat de drukte op de weg en de impact van evenementen groter worden, wordt er meer waarde gehecht aan verkeersregelaars. Zonder verkeersregelaars kun je namelijk geen groot evenement verwezenlijken en wordt het verkeer een puinhoop. Je krijgt veel verantwoordelijkheid om te zorgen dat alles in goede banen geleid wordt. Hier wordt je natuurlijk goed in getraind tijdens de 4-daagse opleiding. In het verkeer gaat iedereen graag zijn eigen gang, maar aan jou de taak om te zorgen dat er naar je geluisterd wordt. Je moet daarom dus ook niet bang zijn om je mannetje te staan en initiatief te nemen.

Doorgroeimogelijkheden

Iedere verkeersleider begint bij de basis, maar kan doorgroeien naar hogere functies zoals bijvoorbeeld coördinator van het team. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om jezelf te blijven uitdagen en ontwikkelen tijdens je werk. 

Hopelijk ben je nu wat meer te weten gekomen over een baan als verkeersleider en misschien is deze job ook wel iets voor jou!