Mensen zoals jij en ik gaan op vakantie in bekende steden altijd naar de bezienswaardigheden. Ik was deze zomer lekker op stedentrip Lissabon gegaan. Waarom vraag jij je misschien af? Het Gulbenkian Museum bestaat dit jaar maar liefst 50 jaar! Persoonlijk ben ik gek op geschiedenis. Ik kan uren spenderen in ieder soort museum. Aangezien ik nog geen vakantie had geboekt, leek het me een leuk idee om op stedentrip Lissabon te gaan en dit bijzondere museum te bezoeken. Toen ik mijn vrienden hierover vertelde, kwam ik tot de ontdekking dat niet veel mensen van het bestaan van dit museum afweten. Hoog tijd dat daar verandering in komt!

Ideale locatie voor mijn stedentrip

Toen ik mijn stedentrip Lissabon ging boeken bij Bebsy, heb ik expres een hotel uitgezocht die in de buurt van het Gulbenkian Museum staat. Hierdoor kon ik elk moment lekker de stad in duiken en zo lang mogelijk dwalen door de gangen van het museum. Nu denk je misschien: wat boeit de locatie nou? Enorm, kan ik je vertellen! Zeker tijdens een korter verblijf in een stad, zoals een stedentrip, wil je optimaal gebruik maken van je tijd. Bovendien is het wel echt bijzonder om een stad mee te maken als het donker wordt. Kortom, ik had de ideale locatie gevonden voor mijn stedentrip Lissabon. Het avontuur kon beginnen!

Museu Calouste Gulbenkian

Het Gulbenkian Museum, ofwel Museu Calouste Gulbenkian) is een museum vol indrukwekkende kunst in Lissabon. De naam heeft het museum te danken aan de verzamelaar van wie al dit wonderschoon was. Calouste Gulbenkian stond bekend als een mysterieuze verzamelaar die een oog had voor het beste dat er te vinden was. Na zijn dood werd er door diverse landen gevochten om zijn nalatenschap over te nemen. Uiteindelijk won Lissabon de strijd en het Gulbenkian Museum was in 1969 een feit. Inmiddels zijn we 50 jaar verder en nog steeds kun je de spraakmakende kunstverzameling van Calouste Gulbenkian bewonderen. 

Twee werelden tegelijk aanschouwen

Midden in behoorlijk wat groen staat een somber, imposant gebouw. Dat is het museum. Wanneer je naar binnenloopt, zie je dat er twee hoofdafdelingen zijn. Ik had ervoor gekozen om de ene dag de Oosterse en antieke kunst te bewonderen. De tweede dag was ik te vinden op de hoofdafdeling Europese kunst. Heerlijk was dat. Uren struinen over de diverse afdelingen. Naast een geschiedenisliefhebber ben ik ook een boekenfanaat. Ik denk dat ik wel 3 uur heb gespendeerd op de afdeling boekdrukkunst en manuscripten. Al met al was het een inspirerende en bijzondere ervaring. 

Wat zou jij graag willen bewonderen in het Gulbenkian Museum? Waar zou jij tijdens een stedentrip Lissabon uren kunnen spenderen? Ik hoor het graag!