Een kat is echt een gezelschapsdier. Hij of zij ligt graag op je schoot te slapen. Ook is een kat altijd in om te spelen. Niet gek dus dat ongeveer 2,6 miljoen Nederlandse inwoners in het bezit zijn van een kat. Het maakt het ‘huisje, boompje, beestje’ beeld echt af. Veel mensen kopen een kat als hij of zij net is geboren. Ook kun je kiezen om er eentje te adopteren uit het asiel. Jong of oud, het is wel belangrijk dat je jezelf en jouw huis goed voorbereid op de komst van een kat. Er moeten een aantal spullen aangeschaft worden en als baasje moet je je goed inlezen over de verzorging, ziektes, entingen etc.

Voeding en drinken

Een kitten groeit in het eerste halfjaar enorm snel. Voeding is daarom erg belangrijk. De voeding moet van goede kwaliteit zijn en ze moeten voldoende kunnen eten. Goede voeding bevat o.a. veel eiwitten, calcium, zink en ijzer. Zo kunnen ze de wereld ontdekken en hun immuunsysteem verbeteren. De eerste voeding die een kitten krijgt, is moedermelk. Ook moeten het kitten voldoende vers water kunnen drinken. Een drinkfontein kat zorgt altijd voor vers en gefilterd water. In het begin zal de kitten minstens vier maaltijden per dag eten. Houdt er wel rekening mee dat dit kleine porties zijn. Dit wordt langzamerhand afgebouwd naar 3 á 2 maaltijden per dag. Als de kat ongeveer 10 – 12 weken is, moet hij of zij volledig overgeschakeld zijn naar vast voedsel. Dit kan droog of nat voer zijn.

Speeltjes en attributen

Je wil natuurlijk voldoende spulletjes voor je kat hebben als hij of zij intrekt. Het belangrijkste in het begin in rust en veiligheid. Geef je kat dus eerst iets vertrouwds, als een knuffeltje of dekentje. Zorg dat de kat kan slapen op een kussen of mandje. Een krabpaal is ook belangrijk, zowel voor het natuurlijke instinct als voor rust. Katten kunnen hun nagel eraan scherpen, maar ook ermee spelen. Ook hebben de meeste palen een slaapplek. Er zijn vele varianten beschikbaar. Ook is een kattenbak erg belangrijk. Zeker als je de kat niet buiten laat. Zorg daarnaast voor leuke speeltjes, als speelgoedmuisjes, veertjes en balletjes.

Entingen en controles

Kittens worden rond de 9 en 12 weken voor het eerst gevaccineerd. De eerste vaccinatie geeft echter nog onvoldoende afweersysteem, waardoor deze na 3 weken herhaald moet worden. De basisinenting is afgerond na de laatste enting wanneer de kitten een jaar oud is. Daarna wordt het schema voor volwassen katten gehanteerd. Helaas hebben sommige kittens ook last van vlooien. Hiervoor zijn verschillende middeltjes. Houdt echter wel rekening met de leeftijd en het gewicht van de kitten. Niet elk middel is geschikt voor een jong beestje.